SkinSkreen

SkinSkreen is a building façade system that responds to functional-ecological as well as aesthetic requirements of the buildings where it is placed, covering extended surfaces of isolated openings. 

As its name implies, it holds the role of the skin-surface that covers and ‘protects’ from the weather, as well as the screen-surface that ‘projects’ visuals.

 

Το SkinSkreen αποτελεί μια εγκατάσταση που απαντά τόσο σε λειτουργικές-βιοκλιματικές όσο και σε αισθητικές ανάγκες του κτιρίου όπου εφαρμόζεται καλύπτοντας εκτεταμένες επιφάνειες ή μόνο ανοίγματα κ υαλοστάσια.
Όπως υποδηλώνει και το όνομα του κατέχει τόσο το ρόλο του δέρματος που καλύπτει και προστατέυει αλλά και της οθόνης-επιφάνειας που προβάλει εικόνες και μηνύματα σε κοινή θέα.

Η δεύτερη κτιριακή ‘επιδερμίδα’ που στηρίζεται πάνω στην πρόσοψη του κτιρίου με ειδική σιδηροκατασκευή δημιουργείται από ένα μεταλλικό κάναββο-σκελετό. Τα εξάγωνα πτερύγια που καλύπτουν τα κενά του είναι συνδεδεμένα με ηλεκτρικούς κινητήρες (motor)και έχουν τη δυνατότητα να περιστρέφονται γύρω από άξονα, ανταποκρινόμενα στη θέση και την ένταση του ήλιου, εξασφαλίζοντας έτσι ελεγχόμενη σκίαση στο κτίριο και αντιμετωπίζοντας τα φαινόμενα όπως η υπερθέρμανση και η θάμβωση.
Η προσαρμοζόμενη κλίση επιτυγχάνεται με τη σύνδεση των κινητήρων των πτερυγίων με ειδικούς μικροελεγκτές (Αrduino) που μεταφράζουν σε κίνηση, χρησιμοποιώντας κατάλληλο κώδικα, τα δεδομένα που προσλαμβάνουν  από το περιβάλλον κατάλληλοι αισθητήρες(sensors). Ο κώδικας μπορεί σε εναλλακτική περίπτωση να συνδέει το σύστημα με σταθμούς μετεωρολογικών προγνώσεων και να προσαρμόζει την κλίση των πτερυγίων ανάλογα με τα δεδομένα που δέχεται από αυτούς. Προτείνεται, σε κάθε περίπτωση, η ηλεκτροδότηση του όλου συστήματος με φωτοβολταικά πανελ στο δώμα του κτιρίου, στα πλαίσια της συνολικής οικολογικής προσέγγισης της εφαρμογής.
Τις βραδινές ώρες, τα πτερύγια μετατρέπονται σε  μεγάλες ψηφίδες (pixels). Ο κινητήρας περιστροφής κάθε εξαγώνου ελέγχεται από ένα κώδικα ο οποίος αναλαμβάνει να το ανοίξει ή να το κρατήσει κλειστό δημιουργώντας με αυτό τον τρόπο φωτεινές εικόνες, σχηματισμούς ή λέξεις στην επιφάνεια του κτιρίου, γεγονός που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση φωτισμού στο πίσω μέρος της επιδερμίδας.
Η προσθήκη μιας τέτοιας εφαρμογής εντείνει άμεσα το ενδιαφέρον του κοινού. Προτείνεται δε η δυνατότητα στους περαστικούς να προβάλλουν εικόνες τις επιλογής τους στο κτίριο, χρησιμοποιώντας το λογισμικό διαμόρφωσης στο κινητό τους τηλέφωνο ή σε παρεχόμενη, ελεγχόμενη πλατφόρμα στον περιβάλλοντα χώρο του κτιρίου. Η συμμετοχή του κοινού σε διαδραστικές εφαρμογές μέσα στην πόλη έχει επιδείξει σημαντική άυξηση στην εμπλοκή, συνάθροιση και ψυχαγωγία στις περιπτώσεις που έχει εφαρμοστεί, εξοικειώνοντας το κοινό με την νέα είσοδο στο χώρο της αρχιτεκτονικής και του design, αυτή της λεγόμενης ‘διαδραστικής-ψηφιακής-δυναμικής’ αρχιτεκτονικής.

Το εκτιθέμενο μοντέλο αποτελεί μια απόπειρα προσομοίωσης της  τρόπου διάδρασης-ανταπόκρισης ενός συστήματος σε εξωτερικά ερεθίσματα, με τη χρήση αισθητήρων, κινητήρων και μικροεπεξεργαστών αλλά και της χωρικής και υλικής υπόστασης του προτεινόμενου συστήματος SkinScreen.

 

σκεπτικό + design: Έρση Κρούσκα​ + Κατερίνα Γρηγοροπούλου τεχνική επιμλέλεια/προγραμματισμός: Γιώργος Κορρές animation: Σπύρος Κόσυβας aka Savysok​ ευχαριστούμε τoους: Ευγένιο Ντίνο, Γιάννης Σελεσιότης

concept + design: Ersi Krouska + Katerina Grigoropoulou technical editing/programming: George Korres animation: Spyros Kosyvas aka Savysok thanks to: Evgenios Ntinos, Ioanis Selesiotis

Close Menu